1. Tn. Hj. Esa bin Baharudin. ( 1946 – 1956 )
14. En. Md Azman bin Jayus ( 01/08/2007 - hingga sekarang)
PENILAIAN YANG OBJEKTIF, ADIL DAN TELUS
7. Pegawai Penilai (Pegawai Penilai Pertama dan Pegawai Penilai Kedua) dan Panel Pembangunan Sumber Manusia bertanggungjawab menentukan penilaian prestasi dilaksanakan secara teratur, objektif, adil dan telus berdasarkan panduan berikut:
(i) penilaian dibuat secara berterusan berdasarkan pencapaian kerja sebenar Pegawai Yang Dinilai sepanjang tahun yang dinilai;
(ii) penilaian tidak dibuat secara tergesa-gesa atau dilakukan di saat akhir;
(iii) penilaian dibuat tanpa dipengaruhi oleh prestasi tahun-tahun sebelumnya;
(iv) penilaian dibuat dengan keyakinan bahawa Pegawai Yang Dinilai merupakan aset terpenting yang perlu dan boleh dimajukan dari semasa ke semasa;
(v) penilaian tidak dipengaruhi oleh faktor yang boleh dianggap sebagai pilih kasih;
(vi) pegawai penilai tidak bersifat terlalu murah hati (lenient) atau sebaliknya;
(vii) pegawai penilai tidak mengambil jalan mudah dengan memberi markah dalam lingkungan pertengahan sahaja; dan
(viii) tidak memberi perhatian yang lebih kepada perkara yang baru berlaku, sama ada bersifat positif atau negatif, yang boleh mempengaruhi penilaian keseluruhan seseorang pegawai.
Sumber : Pekeliling JPA Bilangan 4 Tahun 2002
Garis Panduan Pakaian Guru Ketika Bertugas Di Sekolah
Sejak kebelakangan ini terdapat guru-guru lelaki di sekolah-sekolah kerajaan yang memakai jubah dan berserban semasa bertugas di bilik darjah atau ketika menghadiri upacara rasmi di sekolah dan di luar sekolah. Dalam
2. Sehubungan dengan itu, jika sekiranya guru-guru ini tidak mahu memakai seluar panjang dan berbaju kemeja (tali leher digalakkan), maka bolehlah mereka memakai pakaian baju melayu lengkap dengan samping atau pakaian baju mirip dengan potongan baju melayu dan dipakai dengan seluar panjang serta bersongkok hitam.
3. Surat Pekeliling ini hendaklah dibaca bersama-sama dengan Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 6/1985 bertarikh 9 Mei 1985 mengenai Peraturan Pakaian Guru Di Sekolah/Pensyarah Di Maktab Perguruan, Politeknik, Lain-lain Pegawai Dan Kakitangan Perkhidmatan Pelajaran Di Pejabat Pelajaran Daerah Atau Bahagian, Jabatan Pelajaran Negeri Dan Kementerian Pelajaran, yang telah disesuaikan dengan peraturan pakaian masa bekerja dan semasa menghadiri upacara-upacara rasmi bagi pegawai-pegawai awam seperti yang dinyatakan dalam Surat Pekeliling Perkhidmatan Bil. 2 Tahun 1985 bertarikh 18 Februari 1985, yang dikeluarkan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam.
Sumber : Pekeliling KPM KP(BS) 8591/Jld.XVII (7) 7 Jun 2001
3. Sehubungan dengan itu, Mesyuarat Pemuafakatan Pengurusan Pendidikan Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia Bil. 4/2005 telah bersetuju bahawa:
3.1 Sekolah-sekolah yang telah berjaya melaksanakan program pendidikan (akademik dan kokurikulum ) dalam masa lima ( 5 ) hari bekerja hendaklah meneruskannya; dan
3.2 Sekolah-sekolah yang menghadapi kesulitan untuk melaksanakan program pendidikan ( akademik dan kokurikulum ) dalam masa lima ( 5) hari bekerja disebabkan faktor seperti kekangan masa, ruang, kepakaran dan lain-lain sebab, boleh menggunakan hari Sabtu dengan syarat TIDAK melebihi dua kali Sabtu dalam sebulan.
4. Kerjasama Y.Bhg. Datuk/Dato'/Datu/Tuan/Puan adalah dipohon untuk mengenalpasti sekolah-sekolah yang menghadapi masalah untuk melaksanakan program pendidikan ( akademik dan kokurikulum ) dalam tempoh lima hari bekerja dan memaklumkan kepada Bahagian Sekolah supaya langkah-langkah perlu boleh diambil dengan segera untuk mengatasi masalah tersebut.
5. Sila maklumkan kandungan
Sekian, terima kasih.
1. Tn. Hj. Esa bin Baharudin. ( 1946 – 1956 )
14. En. Md Azman bin Jayus ( 01/08/2007 - hingga sekarang)
Tahun | Mata Pel. | Bil. Calon | A+B+C | % | D+E | % | % Lulus |
2002 | 011 BMK | 115 | 99 | 86.09 | 16 | 13.91 | 49.56 |
012 BMP | 115 | 92 | 80 | 23 | 20 | ||
014 BI | 115 | 59 | 51.3 | 56 | 48.7 | ||
015 MT | 115 | 91 | 79.13 | 24 | 20.87 | ||
018 SN | 115 | 81 | 70.43 | 34 | 29.57 | ||
2003 | 011 BMK | 120 | 110 | 91.67 | 10 | 8.33 | 51.67 |
012 BMP | 120 | 105 | 87.5 | 15 | 12.5 | ||
014 BI | 119 | 65 | 54.62 | 54 | 45.38 | ||
015 MT | 120 | 99 | 82.5 | 21 | 17.5 | ||
018 SN | 120 | 91 | 75.83 | 28 | 23.33 | ||
2004 | 011 BMK | 118 | 106 | 89.83 | 12 | 10.17 | 60.2 |
012 BMP | 118 | 95 | 80.51 | 23 | 19.49 | ||
014 BI | 118 | 77 | 65.25 | 41 | 34.75 | ||
015 MT | 118 | 95 | 80.51 | 23 | 19.49 | ||
018 SN | 118 | 98 | 83.05 | 20 | 16.95 | ||
2005 | 011 BMK | 106 | 101 | 95.28 | 5 | 4.72 | 56.6 |
012 BMP | 106 | 92 | 86.79 | 14 | 13.21 | ||
014 BI | 106 | 61 | 57.55 | 45 | 42.45 | ||
015 MT | 106 | 88 | 83.02 | 18 | 16.98 | ||
018 SN | 106 | 88 | 83.02 | 18 | 16.98 | ||
2006 | 011 BMK | 102 | 97 | 95.1 | 5 | 4.9 | 71.6 |
012 BMP | 102 | 93 | 91.18 | 9 | 8.82 | ||
014 BI | 102 | 78 | 76.47 | 24 | 23.53 | ||
015 MT | 102 | 87 | 85.29 | 15 | 14.71 | ||
018 SN | 102 | 89 | 87.25 | 13 | 12.75 | ||
2007 | 011 BMK | 96 | 93 | 96.88 | 3 | 3.13 | 65.6 |
012 BMP | 96 | 86 | 89.58 | 10 | 10.42 | ||
014 BI | 96 | 66 | 68.75 | 30 | 31.25 | ||
015 MT | 96 | 80 | 83.33 | 24 | 25 | ||
018 SN | 96 | 83 | 86.46 | 13 | 13.54 | ||
2008 | 011 BMK | 112 | 104 | 92.9 | 8 | 7.1 | 58.92 |
012 BMP | 112 | 99 | 88.4 | 13 | 11.6 | ||
014 BI | 112 | 75 | 67 | 37 | 33 | ||
015 MT | 112 | 81 | 72.3 | 31 | 27.7 | ||
018 SN | 112 | 87 | 77.7 | 25 | 22.3 |
Kacang soya merupakan makanan popular yang diproses untuk mendapatkan kacang soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian.Ia juga dapat menghidarkan penyakit jantung & kencing manis. Kaya kalsium & Mineral yang membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan meningkatkan kadar lemak baik (HDL)
2. KUACI
Kuaci mempunyai kandungan zat besi. Pola pemakanan yang rendah dgn zat besi boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkan kolestrol HDL. Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga matahari untuk menambah zat besi serta mengurangkan kolestrol.
3. BUAH KERING
Antara pelbagai jenis buah kering, limau kering adalah yang paling banyak mengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL sehingga dapat mengurangkan risiko serangan jantung. Flavanoid juga boleh diperolehi dalam the, brokoli, tomato, bawang serta delima.
4. EPAL
Memakan sebiji epal @ meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekalkan khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. Kanak-kanak yang memakan makanan segera dan kemudian memakan epal @ minum jusnya, sebenarnya menyimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku lemak dalam badan.
5. IKAN TUNA
Termasuk sumber asid lemak omega-3 yang popular, selain salmon dan makarel. Omega-3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolestrol LDL.
6. KACANG TANAH
Kacang tanah yang dipanggang mengandungi lemak sihat dan kaya dengan vitamin
7. MANGGA
Vitamin C banyak terdapat dalam mangga. Sumber lain : belimbing, kedodong, betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Vitamin C berupaya mencegah kolestrol LDL dalam tubuh.
8. KISMIS
Mengandungi sebatian yang mampu menurunkan kolestrol. Sesiapa yang mengamalkan diet dengan 400 kalori kismis setiap hari boleh menurunkan kadar kolestrol dalam darah sebanyak 8%.
9. OAT
Lebih daripada kajian saintifik yang dijalankan telah menunjukkan bahawa pengambilan oat setiap pagi boleh menurunkan kolestrol dalam darah. Serat mudah larut dalam oat boleh mengurangkan risiko penyakit jantung sekiranya dijadikan sebahagian diet rendah lemak & kolestrol anda.
10. JAMBU BATU
Ia mampu menurunkan paras kolestrol dalam badan sebanyak 18.8%. Disyorkan mengambilnya setiap hari dalam jumlah mencukupi bagi memastikan khasiatnya bertindak balas kepada tubuh. Jumlah yang disyorkan ialah 400gm sehari, iaitu sebiji setengah selama empat minggu. Bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adalah pilihan yang sesuai
Lokasi
Bahagian Selatan Semenanjung
Luas Kawasan
19,984 km persegi
Populasi
3,067,215 (2005)
Iklim
Iklim Monsun Tropika
Suhu
25.5 ‘C ~ 27.8 ‘C
Jumlah Hujan
2030mm ~ 3050mm
Kaum
Melayu(54%), Cina(24%), India(8%)
Agama Rasmi
Agama Islam
Bahasa Rasmi
Bahasa Melayu
Sistem Kerajaan
Raja Berpelembagaan
Ketua Negeri
Sultan Ibrahim
Ketua Kerajaan
Menteri Besar
Mata Wang
Ringgit Malaysia
GDP
RM62.53b
Industri Utama
Perindustrian
Ibu Negeri
Johor Bahru
Daerah
Johor Bahru, Batu Pahat, Mersing, Kota Tinggi, Muar, Pontian, Kluang, Segamat,Kulajaya,Ledang
Daerah Kecil
Labis, Rengit, Tangkak
Jan | | | 19 | | | Isn |
Feb | | | 25 | | | Rab |
Mac | | | 25 | | | Rab |
Apr | | | 23 | | | Kha |
Mei | | | 25 | | | Isn |
Jun | | | 25 | | | Kha |
Jul | | | 23 | | | Kha |
Ogo | | | 25 | | | Sel |
Sep | | | 10 | | | Kha |
Okt | | | 8 | | | Kha |
Nov | | | 11 | | | Kha |
Dis | | | 20 | | | Isn |
Penafian
Pengurus laman web ini tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang diperoleh daripada laman web ini.